2007. december 3., hétfő

Sárga köles köret [recept]

Hozzávalók: 1 bögre köles, 1 fej hagyma, 1 mokkáskanálnyi kurkuma, 1 kávéskanálnyi Vegamix, só

A kölest megtisztítjuk (az eltérő magvakat kiszedjük belőle) megmossuk, és 2 bögrényi forró vízzel leöntjük és 1-2 órát vagy akár egy éjszakán át állni hagyjuk. Főzéskor 1,5 bögrényi vizet felforralunk, beleöntjük az előduzzasztott kölest, izesitjük apróra vágott hagymával, sóval, kurkumával, és Vegamix-szel és kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Ha sietünk vagy ha elfelej tettük beáztatni a kölest, akkor a teljes viz mennyiségben (3,5 bögre) kb. 30 perc alatt puhul meg.

Spenótpogácsa [recept]

Hozzávalók: 1 csomag mirelit spenót, 2 db zsemle tejben áztatva, 2 db tojás, 1 csomag tofu, zsemlemorzsa, só, bors, fokhagyma, kevés olaj

A kiolvadt spenótot a tejben áztatott és kicsavart zsemlével, az egész tojásokkal és a lereszelt vagy villával összetört tofuval elkeverjük. Fűszerezzük és ha szükséges, zsemlemorzsával jól formázható masszává alakítjuk. Lapos pogácsákat formázunk belőle és kiolajozott tepsire rakva közepes hőfokon átsütjük.(Ha még gazdagabban akarjuk, sütés előtt minden pogácsa tetejére kenünk egy kávéskanálnyi tejfölt és megszórjuk reszelt sajttal.

Nyers műzli gyümölccsel [recept]

Hozzávalók: 1 csésze többkomponensű pehelymix (búza, árpa, rozs, zab, hajdina, köles, szója . . . stb.), 1 csésze gyümölcslé (vagy tej, vagy joghurt, kefír), 2 maréknyi tört dió, 2 evőkanálnyi mazsola, apritott aszalt gyümölcs vagy friss gyümölcs

A mazsolát leforrázzuk, leszűrjük, és összekeverjük a pehelymix-szeL Hozzáadjuk a darált diót és az aszalt gyümölcsöt, majd az egészet összekeverjük a gyümölcslével. Legalább fél órát állni hagyjuk, hogy a pelyhek megduzzadjanak, de még jobb, ha egy éjszakát a hűtőben tartjuk. Fogyasztás előtt megszórjuk a feldarabolt friss gyümölccsel. Sok folyadékot fogyasszunk utána.

Töltött salátatekercs [recept]

Hozzávalók: 1 fej saláta, 1 fej zeller, 2 db sárgarépa, 1/4 kg savanyú káposzta, 5 dkg dió, kevés majonéz (ez el is maradhat), 2 db nagyobb TV vagy piros húsú paprika

A salátát leveleire szedve alaposan megmossuk és kicentrifugázzuk. Minden levélre teszünk egy csíkban középre felhalmozva savanyú káposztát, reszelt zellert és sárgarépát, és néhány szem durvára tört diót. Ha szeretjük, vékonyan majonézt csurgathatunk rá. A leveleket feltekerjük és paprika gyűrűket húzunk rá.

Tofu rántotta [recept]

Hozzávalók: 1 csomag TOFU, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, kevés olaj, só, kurkuma, fűszerpaprika, paradicsompüré

A TOFU-t lereszeljük, vagy villával összetörjük. A hagymát pici olajon átfuttatjuk, hozzáadunk fűszerpaprikát, paradicsompürét, kurkumát, csipet sót, zúzott fokhagymát. Erre szórjuk rá a reszeit TOFU-t, összekeverjük majd fedő alatt kb. 5 percig pároljuk. Friss salátával és rozskenyérrel kínáljuk.

Brokkolis sonkatekercs [recept]

Hozzávalók (8 személyre):
16 szelet gépsonka (kb. 3 dkg),
50 dkg brokkoli,
3 dkg vaj,
2 evőkanál liszt,
2 dl tej,
só,
őrölt bors,
őrölt szerecsendió.

A brokkolit rózsáira szedjük, sós vízben puhára főzzük, burgonyatörővel pépesítjük. Megolvasztott vajon világosra pirítjuk a lisztet, tejjel felöntjük, kevergetve sűrűre főzzük. Tűzről levéve sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a püréhez. A sonkaszeleteket egyenként megkenjük a kihűlt krémmel, felcsavarjuk és behűtjük. (Elkészítési idő: 45 perc; 1 adag = 138 kalória)

Diétás csirkemell [recept]

Csirkemell apróra vágva, megszórva sok görög fűszerkeverékkel, teflonba pillanatok alatt kész. Olaj nélkül!
Egy tálba összevágunk: paradicsom, paprika, lilahagyma, uborka, 10 dkg fetasajt, olajbogyó.

Egy kefir: bele 2 cikk fokhagyma zúzva, só, bors.

Fogyózóknak remek vacsora!

A helyes táplálkozás [tippek]

A helyes táplálkozás révén majd minden betegség megelőzhető vagy gyógyítható, ráadásul a fogyás is elérhető.

Takarítsuk ki az elszánáshoz a kamrát vagy a hűtőt, a fagyasztót, hogy véletlenül se nyúlhassunk "rosszhoz"! Mondjunk le az összes konzervről, húsos élelmiszerről, szalonnáról, kolbászról, zsírokról, margarinról, finomított olajról, cukorról, fehér lisztekről, grízről, tésztákról, bonbonról, kekszről, csokoládéról, süteményről, sűrített tejről, kávéról, kakaóról, cukrozott gyümölcsről és befőttről, tejporról, szörpökről, füstölt élelmiszerekről, alkoholos italokról, kóláról, szaharinról, egyéb mesterséges ízesítőkről, húsleves kockákról, fehér rizsről, jégkrémekről, lejárt vagy penészes (a legnagyobb rákkeltő) élelmiszerekről, a sok sóról! Só gyanánt nátriumszegény vagy jódban gazdag tengeri sót használjunk! Itt szereplő receptjeinket nátriumszegény só mennyiségéhez írtuk, a tengeri sóból ugyanis valamivel kevesebb szükséges.

Alakítsuk ki a rendszeres étkezési időnket, amihez aztán minden körülmények között ragaszkodunk! Előbb utóbb tisztelni kénytelen majd törekvéseinket a környezetünk is, ha jó példával járunk elől.

Reggelire: együnk friss gyümölcsöt, hazai terméket, vagy salátákat, zöldségeket, cukor nélküli kompótot, sok gyógyteát (csipke-, hársfa-, citromfű-, borsmentateát). ne kávéval és cigarettával indítsuk a napot!

Ebédre: vigyünk magunkkal hajszálvékony barna kenyérből készített sajtos, zöldséges, salátás szendvicset otthonról, ha csak a tömegétkeztetés áll a rendelkezésünkre. Ha mégis kénytelenek vagyunk az üzemi konyhát igénybe venni, válasszuk ki a legkevésbé károsat, a legsoványabbat, a legtöbb zöldfőzeléket tartalmazó ételt vagy salátát.

Vacsorára: együnk vékony szelet rozskenyeret (megpirítva) vagy barna rizst, teljes őrlésű lisztből készült ételeket, s igyunk hozzá gyógyteákat, mert nyugtatják a gyomrot, elősegítik a jó alvást. Estére nem valók a nyers zöldségek és a gyümölcsök. Legfeljebb egy almát rágcsálhatunk el. A zöldségek ugyanis felfújnak, megzavarják az álmot, a gyümölcsök pedig a bélben erjednek, s nyugalmi helyzetben alkoholt termelnek. Ugyanígy van a gyümölcslevekkel is. Aki nem szereti a gyógyteákat, igyon sok szénsavmentes ásványvizet.

A testmozgás minden időszakban ajánlott. A torna, a séta, a tánc, a szex mind erősíti a közérzetünket és az önbecsülésünket.

A legfontosabb szabályok:

- Csak annyit együnk, amennyit feltétlenül szükséges - akár a vadon élő állatok. A jóllakott oroszlán előtt vidáman korzózhatnak a gazellák, az óriáskígyók elfordítják a fejüket a táplálásukra szánt egerek elől.

- Savanyítás helyett lúgosítsuk a szervezetünket! (Azaz együnk több zöldséget!)

- Inkább többször együnk, de keveset! Ügyeljünk arra, hogy az egyik étkezéstől a másikig a gyomor teljesen kiürüljön, különben tökéletlen az emésztés, az újabb élelem csak erjedésnek indul benne. Legfeljebb háromszor együnk naponta, azaz 4-5 óránként, ne többször!

- Nagyon alaposan rágjuk meg az ételt! ne együnk egyszerre hideget és meleget! A langyos ételektől, italoktól melegség járja át a testet: kitágulnak az erek, a szervezet jobb feldolgozásra képes, kiüríti a salakanyagokat, élénkíti a gyomormirigyeket.

Bolgár saláta [recept]

Hozzávalók:

4 db nyers uborka, 4 db zöldpaprika, 4 db paradicsórn, 20 dkg alnmma, 2 kávéskanál mustár, fél citrom, 1 fej hagyma, 5 dkg félzsíros tehéntúró, só, bors.

Elkészítés:

A mustárt kikeverjük az olajjal és a citrom levével. Megsózzuk, megborsozzuk, hozzákeverjük az apróra vágott hagymát, majd az egyenlő kockára vágott zöldségféléket. Reszelt gomolyatúróval hintjük meg.

Céklasaláta [recept]

Hozzávalók:

60 dkg cékla, 2 dl kefír, 20 dkg alma, reszelt torma, só.

Elkészítés:

A főtt, hámozott céklát és a nyers hámozott almát kockákra vágjuk, a kefírt jól kikeverjük. Hozzáadjuk a tormát, egy kevés sót és összekeverjük a céklával. Jól lehűtjük.

Csirkecomb kertészné módra [recept]

Hozzávalók:

6-8 csirkecomb, 2 kávéskanál olaj, leveskocka, 4 kis Karalábé, 2 db sárgarépa, 1/2 kg zöldborsó, 1 kis karfiol, só, bors, paprika, petrezselyemzöld.

Elkészítés:

A csirkecombokat sóval, borssal, pirospaprikával meghintjük, és egy kevés olajban mindkét oldalukat átsütjük. Ha átsült, 1 db leveskockából készült 3 dl lével felöntjük, hozzáadjuk a megtisztított zöldséget, a karalábét vékony csíkokra, a sárgarépát karikára vágva, a karfiolt rózsáira bontva, és végül a zöldborsót. Együtt pároljuk, míg meg nem puhul, és a leve el nem fő. Tálaláskor hintsünk rá finomra vágott petrezseiyemzöldjét.

Diétás majonéz [recept]

Hozzávalók:

1 db tojásfehérje, 1 dl olaj, ízlés szerint só, citromlé, bors, mustár, joghurt.

Elkészítés:

A tojásfehérjét kevés mustárral, citromlével elkeverjük. Állandó keverés közben étolajat csepegtetünk hozzá, majd kevés joghurtot. Izlés szerint fűszerezzük.

Csirkekocsonya [recept]

Hozzávalók:

1 nagy (1,5 kg-os) csirke, 1 csomag csirkeláb, 1 sárgarépa, petrezselyem, 3-4 ecetes uborka, só, bors, babérlevél.

Elkészítés:

A jól megtisztított csirkét és a lábakat leöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje, és a megtisztított zöldséggel és a fűszerekkel, fedő alatt nagyon lassú tűzön olyan puhára főzzük, hogy a hús a csontokról leváljon. Ezután a húst kiszedjük, kicsontozzuk, lebőrözzük. A lábakat nem keverjük közé. A visszamaradt léből batisztruhán átszűrve egy edény aljába öntünk ujjnyi vastagon. Hűtőbe tesszük míg meg nem dermedt, majd rárakjuk sorba a darabokra vágott húst. ízlésesen körülrakjuk a karikára vágott főtt zöldséggel és az ecetes uborkával, majd az egészet leöntjük a maradék leszűrt lével. Az egészet hűvös helyen hagyjuk megdermedni, majd az edényt egy pillanatra melegvízbe mártva, a kocsonyát tálra borítjuk.

Csirkehússaláta almával [recept]

Hozzávalók:

4 főtt vagy sült csirkemell, 25 dkg alma, 1 zeller, 2 dl kefír, mustár, torma.

Elkészítés:

A csontról lefejtett, kockára vágott csirkehúst összekeverjük a hárnozatlan, vékonyra gyalult almával, a hámozott, nyersen megreszelt zellerrel és ráöntjük a kefírben elkevert mustáros tormát.

Fantázia saláta [recept]

Hozzávalók:

50 dkg félzsíros tehéntúró, 30 dkg uborka, 1 fej saláta, 20 dkg alma, retek vagy karalábé, 2 dl kefír, só, szacharin, kapor, petrezselyemzöldje.

Elkészítés:

Az uborkát és az almát megmossuk, meghámozzuk és almareszelőn lereszeljük, gyengén megsózzuk. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, vékony csíkokra metéljük. Egy tálba a túrót szétmorzsoljuk, megsózzuk. Ha túl savanyú lenne, szacharinnal ízesíthetjük. Hozzáöntjük az almás uborkát és az apróra vágott kaprot, petrezselyemzöldet. Leöntjük a kefírrel és alaposan átforgatjuk.

Gombás hús [recept]

Hozzávalók:

1/2 kg főtt marhahús (sovány), 1 fej hagyma, 30 dkg gomba, csontié, petrezselyemzöld, morzsa, só, bors, 3 evőkanál olaj.

Elkészítés:

Az összevágott hagymát és gombát egy kis olajon megpároljuk, és az apróra vágott petrezselyemzöldet hozzáadjuk. Csíkokra vágjuk a főtt húst, tűzálló tálba tesszük s váltakozva rakjuk le a gombával. Sózzuk, borsozzuk meg. Csontlével leöntjük, a tetejét megszórjuk gombával, és előmelegített sütőben sütjük.

Óvárisajt saláta [recept]

Hozzávalók:

30 dkg Óvári sajt, 15 dkg gépsonka, 10 dkg csemege uborka, 10 dkg marinált paradicsompaprika,, diétás majonéz, mustár, citrom, szaharin, só.

Elkészítés:

Az Óvári sajtot kiskockákra vágjuk, ugyanúgy a gépsonkát, a csemege uborkát, valamint a marinált paradicsompaprikát. Keverőedénybe tesszük az összevágott anyagokat és hozzáadjuk a majonézt, mustárt, szűrt Citromlevet, Szaharint, sót és lazán összekeverjük. Hűtőbe tesszük és érleljük. Uborkával, paprikával és sajt kockákkal díszítjük.

Nyári saláta [recept]

Hozzávalók:

6 db nagy kovászos uborka, 1 kis fej hagyma, 2 db paradicsom, 20 dkg alma, retek, karalábé, nyers sárgarépa, só, uborkalé.

Elkészítés:

A hagymát vékony karikára vágjuk, és megsózva tegyük félre. A megmaradt paradicsomot, retket, a megtisztított sárgarépát karikákra szeletraljük, kisujjnyi hasábokra a kovászos uborkát, apró kockákra a meghámozott almát és a karalábét. Keverjük össze az anyagokat, locsoljuk mneg a kovászos uborka levével. Hűtve tálaljuk.

Sonkasaláta [recept]

Hozzávalók:

30 dkg gépsonka, diétás majonéz, pirosarany, 15 dkg gombakonzerv, 1 csomag petrezselyemzöld, 15 dkg paradicsonm, só.

Elkészítés:

Sonkát, gombát, paradicsomot egyenletes kockákra vágjuk. Sózzuk, ráöntjük a diétás majonézt, melyhez előzôen, pirosaranyat kevertünk. Az egészet óvatosan összekeverjük, tálalásig hűtőben tartjuk.

Bakonyi gombasaláta [recept]

Hozzávalók:

50 dkg gomba, piros paprika, paradicsom, zöldpaprika, paradicsompaprika, 2 dl kefír, só, vöröshagyma, fehér bors.

Elkészítés:

Az előmelegített olajban a finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a jól megmosott, cikkekre vágott gombát. Sóval, fehérborssal fűszerezzük. Beletesszük a kimagozott, leforrázott paprikát és a héjától lehúzott cikkekre vágott paradicsomot. Lehűtjük és hozzáadjuk a kefírt. Tálaláskor salátalevélre egyenletesen elosztva adagoljuk, tetejét zöldpaprikával és paradicsommal díszítjük.

Csirke francia módra [recept]

Hozzávalók:

1 csirke, 2 pár virsli; 2 db paradicsoma, 2 dkg margarin, só, bors

Elkészítés:

Tegyük a csirke hasüregébe a 2 pár virslit és a félbevágott paradicsomot. Sózzuk, borsózzuk meg, s tegyük lefedhető tűzálló tálba egy kevés margarinra. A fedél levétele nélkül közepes lángon süssük 45-50 percig. Ha megsült, vegyük ki a virslit, vágjuk karikára, süssük át és tálaláskor tegyük a feldarabolt csirke tetejére. Párolt főzelékfélékkel tálaljuk.

Almás virslisaláta [recept]

Hozzávalók:

4 db alma, 4 pár virsli, 1 fej lilahagyma vagy 1 csomó újhagyma, 2 nagy ecetes uborka, ecet, só, bors, szacharin

Elkészítés:

A hagymát, uborkát karikára vágjuk, a meghámozott almát kockára, s ugyancsak karikára a virslit. Ecettel, olajjal, egy csipet sóval, borssal és egy-két szerre szacharinnal készített salátalével öntjük le

Sóskasaláta [recept]

Hozzávalók: 30 dkg sóska, 1 csomag piros retek, 2 db sárgarépa, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál mustár, citrom, só, fehérbors, 15 dkg füstölt sajt
Elkészítés: Mossa meg alaposan a sóskát, vegye le a levélnyeleket, és vágja össze apróra. Reszelővel reszelje le a megtisztított retket és répát, majd a többi hozzávalóval keverje össze. A reszelt füstölt sajtot a végén tegye hozzá.

Korianderes csirkesaláta [recept]

Hozzávalók: 1 filézett csirkemell, 1 fej lilakáposzta, 2 evőkanál olívaolaj, grillfűszerkeverék, 2 evőkanál borecet, 1 kávéskanál barnacukor, 1 kávéskanál őrölt koriandermag, só, fehér bors

Elkészítés: A tisztított és megmosott csirkemellet csíkokra felvágjuk, sóval, fehér borssal és a grillfűszerrel fűszerezzük. A lilakáposztát megtisztítjuk, legyaluljuk, megsózzuk. A forró olívaolajban megsütjük a húsdarabokat, majd az ecetet, a cukrot és az olívaolajat elkeverjük egymással, és a káposztára öntjük. Hozzáadjuk az őrölt koriandermagot, s végül beleforgatjuk a csirkemell-csíkokat is. Friss korianderlevelekkel díszítve tálaljuk.

Zelleres almasaláta [recept]

Hozzávalók: 1 fej zeller, 1 kg alma, 1 db citrom, 3- 4 szál sárgarépa.

Elkészítés: Meghámozzuk és megmossuk a zellert, az almát és a sárgarépát, majd lereszeljük, és összekeverjük őket. Hozzáadjuk a citromlevet, és már fogyaszthatjuk is. Húsokhoz kiváló köretnek.