2007. november 27., kedd

Paleo-diéta [diéta]

Az elgondolás abból indul ki, hogy az ember genetikai térképe még azelőtt alakult ki, hogy a mezőgazdasági termelésre áttért volna, az emésztőrendszer és fogak így elsősorban nyers, feldolgozatlan ételek fogyasztására fejlődtek ki. Tízezer éve még minden ember tápláléka nyers húsból és gyümölcsökből állt, így közel ezer generáció étkezett így.
Időszámításunk előtt nyolcezer évvel kezdődött el a növénytermesztés, azaz nagyjából négy-ötszáz generáció fogyasztott termesztett ételeket, az élelmiszeripar azonban csak a 19.-20. század találmánya.

A paleo-hívői szerint a rengeteg allergia kiváltó oka is ez. Emiatt a tiltott gyümölcsök közé tartozik az ásványi anyagokkal, vitaminokkal dúsított készítmények sokasága. Fűszerek, szódavíz, üdítőitalok, liszt (kenyér, tésztafélék), sör, tej, rizs, kukorica, krumpli, chips, minden mesterséges színezékkel, ízesítővel, édesítővel ellátott termék. Minden, ami termelési folyamaton ment végig. Ezért soroltuk fel a rizst is, amelyet olajjal kezelt gépek csiszolnak, gőzölnek, hántanak simára, egyformára, "főzésre alkalmassá". A krumpli azért nem fogyasztható, mert főzés, sütés nélkül emésztésre alkalmatlan anyagokat tartalmaz. A paleodiéta szerint nem fogyaszthat tejterméket, babféléket, cukrot, csírákat, kukoricát, olajat, mogyoróféléket, NutraSweet-et, alkoholt, keményítőt és más "mérgeket", amelyek a mai kor termékei.

A húst viszont kifejezetten ajánlatosnak tartják, amely mellé a bogyókat, gyümölcsöket és zöldségféléket javasolják fogyasztani.
A halászó-vadászó korokban nyoma sem volt daganatos megbetegedéseknek vagy vastagbélráknak, pedig az ősember egyes időszakokban - például télen - szinte kizárólag húson élt. A vadhúsok kevesebb zsírt tartalmaznak, míg a tenyésztett állatokat zsírtermelődést serkentő peszticidekkel, szójagranulátummal hízlalják, így a kevés mozgástérrel, karámban nevelt állatok nem természetes zsírokban gazdag húshozamot fognak termelni.

A természetes hús mindenképpen tartalmaz sztearinsavat (egy telített zsírsavat) illetve linolénsavat, amely rákmegelőző, zsírégető. Ezenkívül a húsban található zsírok fele telítetlen zsírsav, ugyanaz, ami az olívaolaj nagy részét is kiteszi. A hús B-vitaminokban cinkben, vasban, foszforban gazdag. Alapvető elvként azt lehet javasolni, hogy felváltva fogyasszon a diétázó mindenféle húsfajtát.

Scardale-diéta [diéta]

A ’80-as években kezdte el alkalmazni egy amerikai szívgyógyász, Herman Tarnower, olyan ételeket kombinálva, amelyekkel felgyorsítható a zsírlebontás folyamata. Előnye, hogy nagyon gyors súlycsökkenést lehet vele elérni, két hét alatt akár nyolc kiló mínuszt ígér, ugyanakkor nagyon szigorú, és sok lemondással jár.

Tilos a szénhidrát, a zsiradék, a tejtermékek többsége, a csokoládé, a gyümölcslé, a cukros sütemény és az alkohol.
Kifejezetten családbarát viszont a diéta, nem kell miatta felforgatni mindenki étrendjét, egyszerűen annyi a különbség, hogy a nem fogyókúrázók nyugodtan ehetnek sült krumplit, vagy tésztát a húsok mellé.

Ízelítőül egy diétás nap menüje:
Reggeli: kávé vagy tea és egy fél grépfrút cukor nélkül (édesítő lehet benne)
Ebéd: csirkehús + paradicsom-uborkasaláta
Vacsora: grillezett hal + zöldsaláta + grépfrút vagy sárgadinnye

Zóna diéta [diéta]

Egy amerikai orvos, Dr. Berry Sears fejlesztette ki. A módszer abból indul ki, hogy szervezetünk megfelelő működése a hormonok egyensúlyától függ. Az egyik legfontosabb hormon a vércukorszintet szabályozó inzulin. A diéta célja, hogy ezt a hormont a zónán belül tartsa, azaz ne legyen a szintje se túl magas, se túl alacsony.
A doktor kutatásai alapján arra a megállapításra jutott, hogy a szívbetegségek kialakulásában nem a magas koleszterin, hanem a magas inzulinszint a ludas. Úgy vélte, hogy a legmegfelelőbb módszer az inzulin egészséges szinten tartására a kiegyensúlyozott táplálkozás.

A módszer lényege, hogy mindent szabad fogyasztani, mert nincsenek úgynevezett „bűnös” táplálékfajták, de arra oda kell figyelni, hogy miből mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

A táplálkozásunk akkor kiegyensúlyozott Dr. Sears szerint, ha 40 százalékban szénhidrátból, 30 százalékban fehérjéből, és 30 százalékban zsiradékból áll. Az így összeállított étrend, mozgással összekötve, az estek többségében gyors fogyást eredményez, és kellő önuralommal az elért testsúly meg is tartható.

A módszer támadói arra hívják fel a figyelmet, hogy a kutatási eredmények alapján a magas fehérje- és zsírtartalmú étrend különböző betegségekhez vezet.

A zóna-diéta egy napi menüje:
Reggeli: omlett négy tojásból, kevés olívaolajjal, kis pohár zabkása, 7-8 deka földieper.
Ebéd: tonhalsaláta (konzerv, vagy mirelit tonhal, egy fej saláta, két szál uborka, két zöldpaprika, öt deka csicseriborsó, kevés majonéz), egy alma, vagy egy narancs desszertként.
Uzsonna 17 óra körül: egy szelet párolt pulykamell, kevés gyümölcs.
Vacsora: 15 deka lazac, 20 deka párolt vegyes zöldség, 7-8 deka eper vagy málna.
Lefekvés előtt: egy pohár bor egy szelet sajttal.

Almaecetes ivókúra [diéta]

Vízteleníti a szervezetet

Az almaecetes ivókúra nem mai találmány. Már réges rég felfedezték az a tényt, hogy az almaecet jótékony hatással van a szervezetre.
Az almaecetes ivókúra receptje, illetve hozzávalói a követkeők:
Éhségérzet esetén 1 pohár víz, 1 evőkanál almaecet.
(Aki túlságosan savanyúnak találja, tehet bele egy kávéskanálnyi mézet.
Nem egy nagy élvezet!

Almaecetes ivónapot hetente egy alkalommal tarthatunk.

A módszer előnyei:
Tartalmazza a megfelelő folyadékmennyiséget.
Tartalmazza a szükséges ásványokat.
Nem tartalmaz zsírokat.

Diónap [diéta]

A dióról úgy tudjuk, hogy telít, hogy hízlal, olajos. Ennek ellenére a dióval felépíthetünk egy jól telítő, de ennek ellenére kalóriaszegény természetes diétát. Naponta negyed kilót fogyhatunk le vele.

Naponta azonos étrend:

REGGELI: 1 csésze tea édesítőszerrel, müzli 2 ek zabpehellyel, 2 ek darált dióval, 1 ek tejszínnel, 3 ek vízzel, 1 citrom levével és egy reszelt almával.

2. REGGELI: Nyers gyümölcs.

EBÉD: 5 dió, egy nagy tál saláta (főtt cékla, zeller, répa és zöldbab) kevés olajjal elkészítve.

SNACK: 1 pohár almalé 1 ek zabpehellyel.

VACSORA: A reggelivel megegyező müzli és 1 csésze édesítővel izesített csipketea.

Erőleves nap [diéta]

Reggeli
Cukor nélküli kávé, 1 tojás.

Tízórai
Erőleves.

Ebéd
Erőleves 1 felvert tojással, 2,5 dl fehérbor.

Délután
Kávé cukor és tej nélkül.

Vacsora
Erőleves 2 vagdalt főtt tojással, 2,5 dl fehérbor, 1 kupica konyak.

Erőleves napot kéthetente maximum egyszer tartsunk.
Napi fogyás: fél kg.

Gombás fogyókúra, Gombás ételek [recept]

Köztudott dolog, hogy a gomba nehezen emészthető étel, tehát fogyókúrás célokra is kiválóan alkalmazható.
Naponta egy étkezés gombaétel legyen és meglátjuk a meglepő eredményt. Éhezés nélkül fogyhatunk és a kúrát szinte akármennyi ideig folytathatjuk.
Egy kikötés van csak a gombaétellel szemben: Liszt és zsír nélkül készüljün, illetve ne együnk hozzá köretet!
Minden gombaétkezésnél ehetünk friss gyümölcsöt is !

néhány gombaétel:

Gombaleves:
Fél kg szeletelt gombát egy fél reszelt hagymával együtt megpirítunk egy hangyányi vajon. Felengedjük fél liternyi leveskockából készült húslevessel és lefedve fél óráig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, majd egy szitán áttörjük, vagy összeturmixoljuk. Újra felforraljuk, majd a tüzet elzárjuk alatta. Fél dl joghurtot felverünk egy tojással, majd ezzel habarjuk be a levest. Megszórjuk egy csokornyi vágott petrezselyemmel.

Gomba fóliában:
Egy alufóliát rétegesen megpakolunk szeletelt gombával, szójával és Tabasco-val ízesített joghurttal és vágott petrezselyemmel. Összezárjuk és a forró sütőben a saját levében 25 percig pároljuk.

Gombafelfújt: 3 tojást sóval, szerecsendióval és jó sok frissen vágott snidlinggel felverünk. Fél kiló gombát kevés vízben megpárolunk, összeturmixoljuk és a tojásmasszához adjuk. Belekeverünk 1 ek. lisztet és egy tűzálló tálba töltve forró sütőben világosbarnára sütjük. Fejessalátával tálaljuk.

Gyümölcsnap [diéta]

Egészséges böjtölő diéta
Nagyon régi, szinte ősi módszer a gyümölcsnap közbeiktatása. Semmi mást nem kell tenni, csak időnként egy napig kizárólag gyümölcsöt enni. Ezekből bátran, korlátozás nélkül fogyaszthatunk. A gyümölcsnap méregteleníti a szervezetet.
Gyümölcsnapot hetente egyszer alkalmazhatunk

Napi fogyás fél kg.

A módszer előnyei:
Tartalmazza a megfelelő rostanyagokat, a beleket munkára készteti.
Tartalmazza a megfelelő folyadékmennyiséget.
Tartalmazza a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat.
Nem okoz éhségérzetet.
Nem tartalmaz zsírokat.

Krumpli diéta [diéta]

Három napig végezhető a krumpli diéta.

reggeli: 2 dl sovány (1,4 %-os tej)
13 órakor: 30 dkg vaj nélküli krumplipüré.
16 órakor: 2 dl tej.
20 órakor: 30 dkg krumpli saláta kevés olajjal.

1,5 kg-ot fogyhatunk a módszerrel.
Vigyázat! Székrekedést okozhat!

Szőlődiéta [diéta]

A bonyolult étrend a következőképpen néz ki:

Reggeli
25 dkg szőlő.

Második reggeli (tízórai)
25 dkg szőlő.

Ebéd
25 dkg szőlő.

Délután(uzsonna)
25 dkg szőlő.

Vacsora
25 dkg szőlő.



A szőlőkúra meghajthatja a szervezetet, amely persze nem biztos, hogy hátrány, hiszen a hasmenés is fogyaszt. A szőlődiétát legfeljebb hetente egy alkalommal tarthatjuk meg. Ajánlatos a hétvégén tartani ezt a kúranapot.

Ne túl édes szőlőfajtát válasszunk, hiszen a cukor az cukor.
Napi fogyás kb. 1 kg.

Tejkúra [diéta]

A fogyókúra lényege az, hogy a kúra időtartama alatt semmi mást nem fogyaszthatunk, csak tejet. Abból viszont amennyit csak akarunk.
Aki hajlamos a hasmenésre, annak nem javasolt, bár éppen ez a módszer egyik erénye.
A, B, D, E vitaminokat tartalmazza a megfelelő mennyiségben (ezek ugyebár a zsírban oldódó vitaminok), azonban nem tartalmaz vízben oldódó vitaminokat, például C vitamint.

A kúra naponta 680 kalóriát ad és meglehetőse puritán.

1 liter tejet elosztok 5 felé és semmi mást nem fogyasztok !
Ajánlatos mellette C vitamintablettát is fogyasztani!

Dinner Canceling [diéta]

A módszer lényege, trükkje nem új. Ma is sokan csinálják, de nem tudják, hogy hivatalosan "Dinner canceling" a módszer neve. Naponta egy bizonyos időpont után már nem étkezünk. Általában 15 óra ez az időpont, legalábbis a legtöbb szakértő erre esküszik. Nem vacsorázunk, naponta csak két alkalommal étkezünk.

Még egy ősi kínai közmondás is alátámasztja módszerünket:

"A vacsorádat add az ellenségednek!"

Ahhoz, hogy a gyomrot ne tegyük ki erős igénybevételnek, vacsora helyett igyunk gyógyteát, vagy más meleg, de kalóriaszegény folyadékot.

Még egy előnye van a módszernek: Sokkal jobban és főleg egészségesebben fogunk aludni, nem gyötörnek rossz álmok az esti "bezabálás" miatt.

Alkalmazása:

A módszert bármilyen hosszú távon, vagy alkalmanként bevethetjük, hiszen a szervezet a többi étkezésnél elegendő táplálékot, vitamint és nyomelemet kap.

Fogyókúra tusolással [tippek]

A legtermészetesebb, semmi mellékhatással nem járó, olcsó módszer.

A módszer megértéséhez nem kell sok logika, nincs új ismeret. Egyszerűen az energiafelhasználásról van szó.
A test sokféle célra használja fel az energiáját. Ezek közül az egyik a hőháztartás szabályozása. Fogyásnál cél, hogy bármilyen módon megszabaduljunk a szervezetünkben főleg zsír formájában felhalmozott energiatartalákoktól.

Ha a bőrfelületet valamilyen módon hűtjük, akkor azt a veszteséget (hőveszteséget) a szervezetnek valamilyen módon azonnal pótolnia kell. Erre aztán úgy reagál, hogy egyrészt az azonnali égethetőt égeti el (szénhidrátok). Hosszabb távon azonban nincs más választása, minthogy a felhalmozott készletekhez, tartalékokhoz nyúljon és elkezdje égetni a felraktározódott zsírpárnákat.

Hirtelen látványos fogyást ne várjunk a módszertől, de hosszabb távon biztosan hasznos a hidegvizes zuhanyozás!

Először bizony kellemetlennek tűnik a hideg zuhany, de ettől is ugrálunk, mozgunk. Ne legyünk puhányak - megéri.

A módszer kellemes "mellékhatása" a jó közérzet, a fitt érzés.

Fogyás energiafelhasználással [tippek]

Mindenki számára világos, hogy egy testsúly változását nem csak a bevitel határozza meg.
Legalább olyan fontos az energia felhasználása is. Nagyon sok fogyókúránál kizárólag az ételek energiatartalma kerül leírásra.
Mi most annyiban újítunk, hogy az energiafelhasználást tesszük közzé. Most aztán mindenki eldöntheti, hogy mosogatással, vagy netán heves szex-szel kívánja felesleges kilóit leadni. Egy biztos: Minél többet mozgunk, a szervezetünk annál többet éget el, használ fel.

ENERGIAFELHASZNÁLÁS:

Alapértéknek véve az ágyon való fekvést, emelkedő sorrendbe tettük a különféle tevékenységeket. Az értékek fél órai tevékenységre vonatkoznak (levonva az alapfelhasználás értékét)!

Joule: --- Tevékenység:

117 - kötés
126 - autóvezetés (távolsági)
150 - gépelés (számítógépnél)
184 - gépelés (írógépnél)
239 - kismosás (kádban)
293 - reggeli torna (könnyű)
315 - szex (normál)
318 - mosogatás kézzel
352 - kerékpározás ellenszél nélkül 10 km/h sebességgel
368 - falazás, falfestés
368 - porszívózás
377 - játék a kutyával
381 - vasalás
381 - ágyazás
389 - portörlés
393 - gyaloglás 5 km/h sebességgel
402 - autóvezetés városban csúcsforgalmi időben
418 - szex (heves)
452 - járás 10 kg teherrel 4 km/h sebességgel
502 - könyökölve súrolni
603 - nagymosás végzése kézzel
628 - gimnasztika
628 - hátúszás 23 m/perc sebességgel
691 - asztalitenisz
942 - tenisz, egyes
971 - labdarúgás
976 - kerékpározás ellenszél nélkül 20 km/h sebességgel
1005 - sífutás 4 km/h sebességgel
1042 - lépcsőzés 60 lépcsőfok/perc sebességgel
1256 - futás 9 km/h sebességgel
1381 - sífutás 6 km/h sebességgel
1381 - hátúszás 37 m/perc sebességgel
1390 - futás 12 km/h sebességgel
1423 - mellúszás 50 m/perc sebességgel
1465 - alpesi műlesiklás
1616 - futás 15 km/h sebességgel

Bor-kenyér kúra [diéta]

Az alkohol ellenére fogyaszt

Még mielőtt nagyon örülne az alkoholt, illetve a bort kedvelő fogyókúrázó, olvassa el az alábbi pár mondatot:
A Schrott - féle Bor - kenyér kúra az egyik legszigorúbb fogyókúra. Csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. A kúra 6 napig tart.

Naponta mindig ugyanaz:
8 órakor: 1 dl fehér száraz fehérbor, 1 db zsemle
10 órakor: 1 dl fehér száraz fehérbor, 1 db zsemle
12 órakor: 1 dl fehér száraz fehérbor, 1 db zsemle
2 órakor: 1 dl fehér száraz fehérbor, 1 db zsemle
4 órakor: 1 dl fehér száraz fehérbor, 1 db zsemle
6 órakor: 1 dl fehér száraz fehérbor, 1 db zsemle
8 órakor: 1 dl fehér száraz fehérbor, 1 db zsemle
10 órakor: 1 dl fehér száraz fehérbor, 1 db zsemle

Gépkocsivezetők, gyerekek, terhesek, szoptatós anyák természetesen nem alkalmazhatják a kúrát

Zsírcsökkentő diéta [diéta]

Yo-yo effektus elkerülése

A felesleges kilókat úgy számoljuk fel, hogy az egyes számú kövérítőszert, a ZSÍRT radikálisan redukáljuk, mégpedig úgy, hogy megelőzzük az úgynevezett yo-yo-effektus kialakulását, azaz a gyors visszahízást.

1. nap:

REGGELI: Joghurt-müzli gyümölcsökkel, 2 csésze gyógynövénytea.
Hozzávalók: 2 ek. zabpehely, egy kis banán, 1 kis alma, 1 tk. darált dió, ˝ pohár joghurt.
Elkészítés: A banánt összenyomjuk és elkeverjük a joghurttal. Beletesszük a többi hozzávalót.

SNACK: Amszterdam zellerkenyér.
Hozzávalók: 1 szelet Grahamkenyér, 1 tk. sovány túró, 3 dkg Edami sajt, 8 dkg zellerszár.
Elkészítés: A kenyérre rákenjük a túrót, ráfektetjük a sajtot és csinosan díszítjük a zellerszárdarabokkal.

EBÉD:. Zöldmaggombóc zöldbabbal.
Hozzávalók: 3 ek. őrölt zöldmag (Herbária), 1 dl zöldségleves, 2 ek. sovány túró, bors, majoranna, szerecsendió, 15 dkg zöldbab.
Elkészítés: A zöldmagőrleményt a zöldséglevesben a fűszerekkel 20 percig főzzük. Elkeverjük a túróval és gombócokat formálunk belőle. Sós lobogó vízben 15 percig főzzük. Párolt zöldbabbal tálaljuk.

SNACK: 1 papaya

VACSORA: Paradicsomsaláta friss sajttal.
Hozzávalók: 250 g paradicsom, 2 tk. olaj, 1 tk. gyümölcsecet, 1 tk. szójamártás, 1 kis hagyma, 3 dkg morzsolt friss sajt, 2 tk. friss bazsalikom.
Elkészítés: Az ecetből, az olajból és a fűszerekből egy marinádot készítünk. Elkeverjük a felszeletelt hagymával, paradicsomkarikákkal és bazsalikommal. Hozzá egy szelet kétszersült.


2. nap:

REGGELI:. Paprikás camembert-kenyér.
Hozzávalók: 1 szelet barnakenyér, 1 tk margarin, 3 dkg camembert, őrölt paprika. 1 kis alma
Elkészítés: A kenyeret megkenjük margarinnal, ráhelyezzük a sajtszeleteket, megszórjuk paprikával, almaszeletekkel díszítjük. Hozzá két csésze kávé, vagy tea.

SNACK: Narancs-müzli.
Hozzávalók: 2 ek. zabpehely, ˝ pohár sovány joghurt, 1 tk. méz, ˝ narancs
Elkészítés: A joghurtot a mézzel, a zabpehellyel és a narancsdarabokkal elkeverjük.

EBÉD:. Pisztráng gombával
Hozzávalók: 30 dkg tisztított pisztráng, só, bors, citromlé, 5 dkg szeletelt gomba, ˝ tk. olaj, 1 ek. vágott petrezselyem, 2 héjában főtt burgonya.
Elkészítés: A halat enyhén megsózzuk, a gombaszeleteket fűszerezzük és a pisztrángba töltjük. Egy darab alufóliát beolajozunk és a halat belecsomagoljuk. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük. Tálaláskor körberakjuk a petrezselyemmel megszórt héjában főtt burgonyával.

SNACK: 1 kakigyümölcs (1 szilvával helyettesíthetjük), 1 korpás keksz.

VACSORA: Paprikasaláta sajtkockákkal.
Hozzávalók: 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 1 ek. gyümölcsecet, 2 ek. víz, ˝ tk. olaj, só, bors, bazsalikom, 4,5 dkg sajt (30 %-os zsírtartalmú).
Elkészítés: Készítünk egy salátaöntetet, majd belekeverjük a zöldségeket, a sajtkockákat, valamint a bazsalikomot. 1 szelet pirítóssal tálaljuk.


3. nap:

REGGELI: Málna-müzli.
Hozzávalók: 2 ek. zabpehely, 1 ek. búzacsíra, 10 dkg fagyasztott málna, 1 tk. méz, 1,5 dl sovány tej.
Elkészítés: A felengedett málnát elkeverjük a mézzel és a tejjel, majd megszórjuk a zabpehellyel és a búzacsírával.

SNACK: Pirítós mustáros tóróval.
Hozzávalók: 2 szelet pirítós, 2 dkg sovány túró, 1 tk. mustár, 5 dkg uborka.
Elkészítés: A kenyereket megkenjük a túróval és a mustárral, majd beborítjuk az uborkaszeletekkel.

EBÉD: Poré gratin szezámhéjjal.
Hozzávalók: 1 póré, 2 héjában főtt burgonya, 2 ek. sovány joghurt, 2 dkg parmezán, 1 ek. szezámmag.
Elkészítés: A pórét három percig pároljuk, majd a krumpliszeletekkel együtt egy tüzálló tálba rakjuk, sózzuk, borsozzuk. A joghurtba keverjük a parmezánt és ráöntjük a pórés krumplira, majd megszórjuk a szezámmaggal. 200 fokon 15 percig sütjük.

SNACK: 1 kiwi, 2 korpás keksz.

VACSORA: Mozzarellás, paradicsomos keksz.
Hozzávalók:

A 4. Naptól kezdve a diéta előről kezdődik további egy hét időtartamra. Amennyiben pontosan betartjuk az előírásokat, úgy 2 hét alatt 9 kilót adunk le.
A diétával olyan anyagcsereváltozás zajlik le bennünk, hogy 3 évig nem szedünk vissza súlyt.
Alkohol fogyasztása bármilyen formában tilos !

10 nap alatt 3-5 kg [diéta]

A kúra 10 napja alatt mindig csak a megadott étel fogyasztható, kizárólag a megadott formában. Inni csak vizet, ásványvizet szabad.
1. 2 kg alma
2. fél kg sajt, paradicsom
3. fél kg párizsi, céklával
4. fél kg héjában főtt burgonya, cékla
5. fél kg marhahús zöldséggel főzve
6. 1,5 l tej, 2 db kétszersült
7. 10 db keménytojás
8. fél kg virsli mustárral
9. 5 csésze tea cukor nélkül, 2 db kétszersült
10. 75 dkg tehéntúró, paradicsom

Harvey-féle tojáskúra [diéta]

A tojáskúrák egy változata

A sokféle változatban létező tojáskúrák egyik változata a Harvey-féle tojáskúra. Nagyon sok koleszterint tartalmaz. Csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. A 6. nap után legalább egy nap szünetet kell tartani!

Figyelem!
A tojáskúrák veszélyesek, mindenképpen csakis kellő odafigyelés és ellenőrzés mellett alkalmazzuk!

1. nap
R: 1 csésze tea édesítőszerrel, 2 kemény, vagy lágy tojás
T: 1 kemény, vagy lágy tojás, vagy gyümölcs
E: 2 kemény, vagy lágy tojás, 1 tál fejessaláta, 1 alma
U: 1 kemény, vagy lágy tojás, vagy gyümölcs
V: 2 kemény, vagy lágy tojás, párolt zöldbab, alma

2. nap
R: 1 csésze tea édesítőszerrel, 2 kemény, vagy lágy tojás
T: 1 kemény, vagy lágy tojás, vagy gyümölcs
E: 2 kemény, vagy lágy tojás, 20 dkg párolt karfiol, 1 alma
U: 1 kemény, vagy lágy tojás, vagy gyümölcs
V: 2 kemény, vagy lágy tojás, vegyes saláta, 1 alma

3. nap
R: 1 csésze tea édesítőszerrel, 2 kemény, vagy lágy tojás
T: 1 kemény, vagy lágy tojás, vagy gyümölcs
E: 2 kemény, vagy lágy tojás, levesben főtt kelkáposzta, 1 alma
U: 1 kemény, vagy lágy tojás, vagy gyümölcs
V: 2 kemény, vagy lágy tojás, 1 tál fejessaláta, 1 alma

4. nap
R: 1 csésze tea édesítőszerrel, 2 kemény, vagy lágy tojás
T: 1 kemény, vagy lágy tojás, vagy gyümölcs
E: 2 kemény, vagy lágy tojás, 20 dkg levesben főtt zöldbab, 1 alma
U: 1 kemény, vagy lágy tojás, vagy gyümölcs
V: 2 kemény, vagy lágy tojás, vegyes saláta, 1 alma

5. nap
R: 1 csésze tea édesítőszerrel, 2 kemény, vagy lágy tojás
T: 1 kemény, vagy lágy tojás, vagy gyümölcs
E: 2 kemény, vagy lágy tojás, 20 dkg levesben főtt spárga, 1 alma
U: 1 kemény, vagy lágy tojás, vagy gyümölcs
V: 2 kemény, vagy lágy tojás, paprikasaláta, 1 alma

6. nap
R: 1 csésze tea édesítőszerrel, 2 kemény, vagy lágy tojás
T: 1 kemény, vagy lágy tojás, vagy gyümölcs
E: 2 kemény, vagy lágy tojás, 20 dkg levesben főtt vegyes zöldség, 1 alma
U: 1 kemény, vagy lágy tojás, vagy gyümölcs
V: 2 kemény, vagy lágy tojás, egy tál fejessaláta, 1 alma, kávé

Edd a háromszorosát! [diéta]


A normális mennyiség háromszorosát enni

Első hallásra meglehetősen durvánat tűnik az úgynevezett "Edd a háromszorosát" kúra. A fogyókúrás módszer lényege az, hogy úgynevezett bányászdiétára fogjuk magunkat, azaz naponta legalább 6000 kalóriát "zabálunk". Egy idő után undor lép fel, ami hirtelen nagymértékű fogyást eredményez.
Csak erős gyomrúaknak ajánlott!

Pontozásos diéta [diéta]

A kenyérfélék mellőzése:

Elterjedt fogyókúrás módszer az úgynevezett "Pontozásos fogyókúra". A lényege az, hogy húsok, felvágottak, zsírok jöhetnek tetszőleges mennyiségben, de kenyeret, szénhidrátokat csak nagyon kis mennyiségben fogyaszthatunk.
A bevitt meglehetósen sok zsírféle nagyon megnöveli a koleszterinszintet, amit például sok fokhagyma fogyasztásával ellensúlyozhatunk.

A napi elfogyasztható pontmennyiség: 40 pont

néhány példa az élelmiszerek ponttartalmára:
10 dkg felvágott: 1 pont
10 dkg zsír: 1 pont
10 dkg sült hús: 1 pont
1 db zsemle, vagy kifli: 25 pont

Antoine-féle soványító kúra [diéta]


Minden nap mást enni

Kiváló, kíméletes, minden tápanyagot tartalmaz az Antoine-féle soványító kúra.

Hétfő: főzeléknap
Kedd: húsnap
Szerda: tojásnap
Csütörtök: tejnap
Péntek: halnap
Szombat: gyümölcsnap
Vasárnap: szabad választás

Bécsi diéta [diéta]


Azoknak ajánlott, akik szeretnének változatosan étkezni, és hajlandóak betartani az előírásokat. Két hét alatt 8–9 kg-os súlycsökkenést lehet elérni. A szervezetben anyagcsere-változás jön létre, melynek köszönhetően megőrizhetjük elért testsúlyunkat. A kúra alatt tilos a cukor, a zsír és az alkohol fogyasztása. Az ételek elkészítéséhez kevés olajat és sót használjunk, ne cseréljük fel az ebédet a vacsorával.

Étrend:

1. nap: reggelire feketekávé, ebédre kevés rántással készült spenót 2 kemény tojással, vacsorára sült vagy főtt marhaszelet főtt zellerrel és zöld salátával.
2. nap: reggelire kávé zsírszegény tejjel és egy magos kiflivel, ebédre sült vagy főtt marhaszelet zöld salátával és gyümölccsel, vacsorára sovány sonka.
3. nap: reggelire kávé zsírszegény tejjel és egy zsemlével, ebédre egy kemény tojás zöld salátával és paradicsommal, vacsorára 10 dekagramm sonka zöld salátával.
4. nap: reggelire feketekávé egy zsemlével, ebédre kemény tojás 15 dkg sovány sajttal és párolt vagy nyers sárgarépával, vacsorára natúr joghurt vagy kefir gyümölccsel.
5. nap: reggelire kávé zsírszegény tejjel, reszelt sárgarépa citrommal, ebédre párolt hal paradicsommal, vacsorára sült vagy főtt marhaszelet zöld salátával.
6. nap: reggelire kávé zsírszegény tejjel és egy zsemlével, ebédre grillcsirke zöld salátával, vacsorára pedig két kemény tojás sárgarépával.
7. nap: reggelire citromos tea, ebédre sült vagy főtt marhaszelet gyümölccsel, vacsorára bármi, tetszés szerint.

Metropolitan diéta [diéta]

Rövid távú, gyors fogyással jár, de nagy önfegyelemet követel. A súlycsökkenés alapja a szigorú kalóriamegvonás. Havonta legfeljebb három napig alkalmazhatjuk. Az előírt étrendben szereplő dolgokat ehetjük, két kilót fogyhatunk három nap alatt.

Étrend:

Reggeli: 1 csésze kávé mézzel és zsírszegény tejjel, 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér vékonyan vajazva, 1 grillezett alma, körte.
Ebéd: 13 dkg sovány, fehér hús vagy 25 dkg hal, vagy 1 főtt tojás zöld salátával, vagy 25 dkg rántás nélküli főzelék.
Vacsora: 13 dkg grillezett máj fél csésze főtt rizzsel, vagy 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér zöld salátával és 1 db gyümölccsel.