2007. november 26., hétfő

A napi igény [tippek]


A teljes őrlésű lisztfélék, a barna rizs, a hüvelyesek magas vitamin-, ásványi anyag-, rosttartalmuk miatt napi szükségletű táplálékok. Serkentik a beleket, megkötik a káros anyagokat, emiatt méregtelenítenek, elkerülhető velük a bélrenyheség és az elhízás. Továbbá biztosítják a jóllakást. Cukorbetegek is ehetik. Ha vízben főtt zabkásával kezdjük a napot, elnyomja az éhség érzetét.

A cukrot viszont tanácsos elkerülni! Még a barna cukrot is! Édesítésre, befőzéshez használjunk mézet! Nem igaz, hogy minden étkezést édességgel vagy sajttal kell befejeznünk. Az pusztán polgári rossz szokás a sokfogásos menü után. Az evést fejezzük be inkább gyümölccsel, bár fogyókúránál csak kevéssel - de sohasem banánnal!

Ne feledjük, a korral egyre rosszabbul emésztjük meg a húsból származó fehérjéket és zsírokat! A szójakészítményekből tökéletesen hozzájutunk a szükséges fehérjékhez. Persze, azok sem jók mindennapi fogyasztásra. Csak hát ahhoz meg kell tanulnunk ízletesen főzni!

A "gyári" körülmények között tartott vágóállatok sohasem láttak friss mezőt, szabad eget. A húsuk stresszes, ami kiderül a fazékban, mert kőkeményre összehúzódik, és minél tovább sütjük-főzzük, annál rágósabb lesz.

Nincsenek megjegyzések: