Az Atkins-diéta négy szakaszból áll.
Az első a bevezetés szakasza, amelyben megindul a fogyás.
Ez minimum két hétig tart, de Atkins szerint azoknál, akiknek nagy az ”anyagcsere-ellenállásuk”, ennél hosszabb idejű is lehet. Ebben a szakaszban napi 20 g szénhidrát fogyasztása engedélyezett, bőséges zsír- és fehérjefogyasztás mellett.Nem szabad gyümölcsöt, kenyeret, főtt tésztát, gabonát, keményítőtartalmú zöldséget, margarint, olajos magot és csonthéjasokat enni, ugyanakkor szinte korlátlanul fogyasztható mindenféle hal, tenger gyümölcsei, szárnyas, vörös hús, tojás, zsíros sajtok, olajok, zsírok, vaj és néhány zöldség, de az utóbbi csak kis mennyiségben. A tejtermékek közül csak sajt, tejföl és vaj ehető.
Ebben a szakaszban a fogyás mértéke kb. heti 2- 2,5 kg.
A 2. szakasz a folyamatos fogyás szakasza.Ekkor hetente 5 g- mal növelhető a napi szénhidrát mennyisége, főleg szénhidrátban szegény zöldségek, illetve bogyós gyümölcsök révén. Ebben a szakaszban a fogyás mértéke kb. heti 1,5 kg, s addig kell folytatni, amíg kb. 3-5 kg leadandó súlyfelesleg marad.
A 3. szakaszt Atkins előkészítő megelőzésnek nevezte. Ennek az a lényege, hogy a szénhidrátfelvételt heti 10 g-mal kell növelni, főleg kis glikémiás indexű élelmiszerekkel, de csak addig, amíg a súlyleadás meg nem áll.
A 4. szakasz: Atkins szerint ezt a szénhidrátmennyiségű (kb. 70-120 g) táplálkozást kell folytatni a 4. szakaszban, a tartós megőrzés szakaszában is, de a szénhidrátfogyasztást ne növeljük, mert akkor elkezdünk hízni. Habár a 3. szakasz végére elért szénhidrátmennyiség minden embernél más és más lehet, de még mindig jócskán elmarad az egészséges táplálkozási ajánlásokban szereplő 50-55 energia%-tól.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése