2007. november 26., hétfő

90 napos diéta [diéta]

Az állítólag amerikai sportorvosok által kidolgozott diéta igen népszerű. A különböző tápanyagtípusok (szénhidrát, fehérje, zsír, stb.) szétválasztására épülő fogyókúrák közé tartozik. Elsősorban nagyobb súlyfelesleg (20-25 kg) esetén érdemes belefogni. Protein-, keményítő-, szénhidrát- és gyümölcsnapok váltakoznak a diéta során.

A kúrát 90 napig érdemes folytatni, ez idő alatt az átlagos súlyleadás 15-20 kg. A fogyókúra a felesleges kilók leadása mellett megváltoztatja a szervezet működését, amivel garantálja, hogy a leadott kilók nem jönnek vissza. Ha kevesebb kilót kell leadni, a diétát előbb abba lehet hagyni, de a szervezetben nem jön létre a fent említett változás.

A reggeli minden nap ugyanaz: egy kevés gyümölcs (2 alma vagy körte, barack vagy egy marék apró gyümölcs, cseresznye, meggy, stb. ).

A diéta során protein-, keményítő-, szénhidrát- és gyümölcsnapok váltakoznak. A sorrendet nem szabad megváltoztatni!

1.nap: Protein nap

EBÉD: főtt vagy sült hús – 3 szelet (20 dkg)
Hús helyett lehet 3 tojást sülve vagy főve elfogyasztani, vagy esetleg sajtot.1 szelet kenyér,saláta korlátlan mennyiségben, olaj nélkül.
Ebéd után 2 dl tészta nélküli levest kötelezően meg kell inni!
Tejet, sajtot csak ezen a napon lehet enni.
VACSORA: ugyanaz, mint az ebéd volt, csak leves nélkül. Ügyelni kell arra, hogy ugyanazt együk vacsorára is, amit ebédre ettünk.

2. nap: Keményítő nap

EBÉD: Bármilyen zöldségféle (bab, borsó, zöldbab, lencse, sárgarépa, burgonya…) kötelezően főzve, só, ételízesítõ, fõtt paradicsom használható, ketchup.
1 szelet kenyér,
saláta ízlés szerint.
VACSORA: ugyanaz, mint az ebéd, csak kisebb mennyiségben.

3. nap: Szénhidrát nap

EBÉD: Főtt tészta fűszerezve. Ez lehet pizza ketchuppal, spagetti szósszal, vagy bármilyen sós sütemény (egy adag pizzának megfelelően).
VACSORA: Két kisebb szelet torta vagy 2-3 apró kalács, esetleg 3 adag fagyi, és kötelezően 1 szelet főzőcsokoládé.

4. nap: Gyümölcs nap

EBÉD: Bármilyen gyümölcs, korlátlan mennyiségben.
VACSORA: Bármilyen gyümölcs, korlátlan mennyiségben.

Egyéb tudnivalók

- A diéta alatt havonta egyszer folyadéknapot kell tartani, amely mindig a gyümölcsnap után következik, majd a proteinnappal folytatjuk. A folyadéknapon csak szénsavmentes ásványvizet, gyümölcs- illetve gyógyteát fogyasszunk.
- A kávét a diéta alatt, ha lehet, mellőzzük és teából is a gyümölcsteákat válasszuk, cukor és tej nélkül.
- A diéta befejezése után normálisan étkezhetünk azzal a feltétellel, hogy a reggeli csak gyümölcs lehet még 90 napig. Ha ebben a 90 napban még 3 kilót leadunk, ez azt jelenti, hogy megtörént a változás a szervezetben.
- Kicsit komplikáltnak hathat a diéta, de nem az.
- Az étrendben semmit sem szabad átugorni, mert minden élelmiszernek megvan a maga feladata, és a szervezet nem lehet meg nélkülük.
- Nem szokás, hogy reggelire gyümölcsöt együnk, de ebből a szervezet először az integrált cukrot használja fel, amely az idegrendszert táplálja.
- A diéta jótékony hatással van a magas vérnyomásban szenvedőkre, a vérnyomásproblémát akár tartósan meg is szüntetheti.

Nincsenek megjegyzések: