2007. november 27., kedd

Zóna diéta [diéta]

Egy amerikai orvos, Dr. Berry Sears fejlesztette ki. A módszer abból indul ki, hogy szervezetünk megfelelő működése a hormonok egyensúlyától függ. Az egyik legfontosabb hormon a vércukorszintet szabályozó inzulin. A diéta célja, hogy ezt a hormont a zónán belül tartsa, azaz ne legyen a szintje se túl magas, se túl alacsony.
A doktor kutatásai alapján arra a megállapításra jutott, hogy a szívbetegségek kialakulásában nem a magas koleszterin, hanem a magas inzulinszint a ludas. Úgy vélte, hogy a legmegfelelőbb módszer az inzulin egészséges szinten tartására a kiegyensúlyozott táplálkozás.

A módszer lényege, hogy mindent szabad fogyasztani, mert nincsenek úgynevezett „bűnös” táplálékfajták, de arra oda kell figyelni, hogy miből mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

A táplálkozásunk akkor kiegyensúlyozott Dr. Sears szerint, ha 40 százalékban szénhidrátból, 30 százalékban fehérjéből, és 30 százalékban zsiradékból áll. Az így összeállított étrend, mozgással összekötve, az estek többségében gyors fogyást eredményez, és kellő önuralommal az elért testsúly meg is tartható.

A módszer támadói arra hívják fel a figyelmet, hogy a kutatási eredmények alapján a magas fehérje- és zsírtartalmú étrend különböző betegségekhez vezet.

A zóna-diéta egy napi menüje:
Reggeli: omlett négy tojásból, kevés olívaolajjal, kis pohár zabkása, 7-8 deka földieper.
Ebéd: tonhalsaláta (konzerv, vagy mirelit tonhal, egy fej saláta, két szál uborka, két zöldpaprika, öt deka csicseriborsó, kevés majonéz), egy alma, vagy egy narancs desszertként.
Uzsonna 17 óra körül: egy szelet párolt pulykamell, kevés gyümölcs.
Vacsora: 15 deka lazac, 20 deka párolt vegyes zöldség, 7-8 deka eper vagy málna.
Lefekvés előtt: egy pohár bor egy szelet sajttal.

Nincsenek megjegyzések: